Stress & burn-out

Wist je dat stress een functie heeft, namelijk jou veilig houden?

Als je ergens van schrikt zijn er 3 reflexen. Vluchten, vechten of bevriezen. Deze reacties hebben allemaal een functie, ze zorgen ervoor dat je veilig bent. Sterker nog, ze hebben je je hele leven veilig gehouden. De energie van zo’n stressreactie blijft vaak achter in het lichaam. Opgehoopte adrenaline. Deze energie wil gevoeld worden en eruit! Dieren doen dit zelf, gaan trillen en laten de spanning los. Wij mensen zetten ons schrap en daarmee de adrenaline vast in ons lijf.

Stress heeft dus een functie. Biologische systemen worden geactiveerd om de situatie goed in te schatten, te vergelijken met wat we eerder hebben meegemaakt en te beslissen wat we het beste kunnen doen. Je hartslag verhoogt, en je ademhaling, bloeddruk en spierspanning nemen toe. Wij staan voortdurend bloot aan allerlei mogelijke verstoringen van het evenwicht in ons lichaam. Deze verstoringen ervaren we als stress. Herhaalde conflictsituaties (bijvoorbeeld ziektes met onzekere afloop, onoplosbare problemen in een huwelijk, werksituaties waar te hoe eisen gesteld worden) kunnen ervoor zorgen dat je in een stress-stand blijft staan waardoor hormonen braaf hun werk blijven doen terwijl spijsvertering, voortplanting, groei en het immuunsysteem worden onderdrukt. Bepaalde hersengebieden verliezen het vermogen om informatie vast te leggen en onthouden.

Balans

Te veel is nooit goed en kun je zien als een overbelasting van het lichaam. Verminderen van stress is dan noodzakelijk, je blijft dan beter in balans. Daarna is het nodig (bewust) te kiezen om tijd en ruimte te maken voor rust en herstel. Helpend hierbij is contact te maken met mensen bij wie je je veilig voelt, je emoties te uiten en steun te kunnen ervaren. Gelukkig is je hele systeem gericht op weer herstellen zodat je weer verder kunt!

“Voorbeeld uit mijn praktijk: Een cliënte ligt op de behandeltafel en haar lichaam begint opeens spontaan te trillen. Ze herinnert zich plots een val van de trap van jaren geleden. Deze spanning komt er opeens uit!”